רטיבות ועובש: הסכנות הבריאותיות שבגללן חשוב לפעול במהירות נגד נזילות

עובש מהווה סכנה בריאותית חמורה, בייחוד למי שסובל ממערכת חיסונית מוחלשת. איך עובש מתפתח ומה אפשר לעשות כדי למנוע אותו? כל התשובות כאן
רטיבות ועובש

יש המון אנשים שלא מודעים לכך, אבל נזילה בצנרת המים הביתית היא הרבה מעבר לבעיה מבנית. מדובר בסכנה בריאותית לכל דבר ועניין, ויש חשיבות גבוהה מאוד לאתר את מקור הנזילה בהקדם ולטפל בה.

נזילה בצנרת הביתית שלא מטופלת במהירות, עלולה לגרום להתפתחות עובש. למעשה, עובש הוא סוג של פטריה, וכמו כל פטריה הוא מפזר נבגים על מנת להתרבות ולהפתח.

הנבגים הם חלקיקים קטנטנים שנישאים באוויר עד שהם נוחתים במקום שמאפשר להם להתפתח ולהפוך לעובש בעצמם.

הבעיה הגדולה היא שבזמן שאנחנו נמצאים בבית, ולא משנה אם אנחנו ערים או ישנים, נמצאים במטבח, בחדר השינה או בסלון, אנחנו עלולים לנשום את הנבגים האלה – וזו בעיה גדולה מאוד.

הסכנה הגדולה בעובש

כדי להתפתח ולהתפשט, עובש זקוק לתנאים שכוללים לחות גבוהה וחום. לכן, קירות שספוגים ברטיבות – גם אם היא עדיין לא נראית לעין – הם כר נוח להתפתחות של עובש.

עבור רובנו, שנהנים ממערכת חיסונית תקינה, חשיפה לעובש ברמה סבירה אינה מסוכנת ולא תגרום להתפתחות של בעיות בריאותיות.

יחד עם זאת, אנשים שמתמודדים עם מערכת חיסונית חלשה, כגון כאלה שנמצאים בטיפולים כימותרפיים, סובלים ממחלות אוטואימוניות או שמטופלים על ידי סטרואידים – נמצאים בסכנה מוגברת בשל נשימת נבגים של עובש.

איך מונעים עובש בבית?

על מנת לצמצם את הימצאות העובש בבית, חשוב לוודא שאין רטיבות – גלויה או סמויה. רטיבות גלויה יכולה להיות לדוגמא שלולית של מים שנותרת בחדר האמבטיה לאחר המקלחת.

לכן, חשוב לאוורר את המטבח ואת השירותים והמקלחת – החדרים שבהם יש מקורות מים – ולוודא שאין שלוליות מים.

אך הבעיה הגדולה היא במקרים של נזילות בצנרת הבית. אבי קורן, מנכ"ל "המומחים לאיתור", חברה שמתמחה באיתור נזילות מים בצנרת הביתית, מסביר את הבעייתיות הגדולה בנזילה בתוך הקירות.

"בדרך כלל, כשאנחנו רואים כתם רטיבות על הקיר או שאנחנו מריחים ריח של טחב – זה כבר שלב מתקדם מאוד של נזילה", מסביר קורן.

לדבריו, הרבה מהנזילות שמתרחשות בתוך קירות הבית, הן נזילות קלות יחסית. "בדרך כלל זה נוצר מחיבור רופף שמתחיל לטפטף לאט לאט, או בצינור ישן שמתחורר בגלל קורוזיה וחלודה".

הטפטוף האיטי הזה יוצר נקודה של רטיבות שקשה לאתר בזמן, והיא מהווה משטח נוח להיווצרות של עובש.

"אצלנו בישראל מזג האוויר מצוין בשביל העובש, כי הוא זקוק לחום. אם יש לו שילוב של חום ושל רטיבות – הוא יגיע", מדגיש קורן, "גם בחורף, כשיש ימים חמים בין תקופות של גשם – נוצרים מושבות של עובש".

יש חשיבות לאיתור מוקדם

קורן מדגיש את החשיבות של איתור מוקדם של נזילות בצנרת. "הרבה אנשים מגלים את זה כאשר הם מקבלים חשבון מים לא שגרתי, שמעיד על נזילה בצנרת, אבל אני לא ממליץ לחכות לאיתות הזה מתאגיד המים".

לדבריו, השינוי בחשבון המים מורגש בעיקר כשמדובר בנזילה גדולה יחסית. לאתר נזילה קטנה, טפטוף מצנרת המים, יהיה קשה הרבה יותר לעשות באמצעות חשבון המים, כי השינוי יהיה מינורי.

"אישית, אני מקפיד פעם בחודש, ולפעמים אפילו יותר, לבדוק את מד המים בדירה אחרי שכולם הולכים לישון, ולבדוק אותו שוב לפני שכולם מתעוררים. אם אני רואה שיש שינוי בנתונים למרות שאף אחד לא הוריד את המים או פתח ברז – זה מעלה חשד שיש נזילה איפשהו בצנרת".

קורן ממליץ לעשות זאת גם כשיוצאים לחופשה של כמה ימים, והבית נותר ריק. "תבדקו את מונה המים כשאתם יוצאים, ותבדקו אותו שוב מיד כשאתם חוזרים לבית. אם הנתונים לא זהים – יש חשד לנזילה".

במידה ואתם חושדים שיש נזילה בצנרת הביתית, חשוב מאוד לטפל בה בהקדם, כדי למנוע היווצרות עובש וסכנות בריאותיות לבני הבית.

מומלץ להזמין איש מקצוע שמתמחה באיתור נזילות כדי שיבצע עבודה יסודית ויאתר כל נזילה בצנרת – למען הבריאות שלכם.

שתפו

תגובה אחת

  1. אני מכירה גבר בן 60 אשר גר בדירה עים רטיבות הראות נפגעו והגיעה לטיפול נמרץ וכעת מונשם ומורדם .מיד צריך לטפל ברטיבות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

לדעת עוד

כתבות נוספות